nieuwe zoekopdracht
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Integrated Flood Risk analysis and Management Methodologies: project outputs
(2009). Integrated Flood Risk analysis and Management Methodologies: project outputs. Floodsite Consortium: [s.l.]. 1 CD-ROM pp.

Trefwoorden
  Coastal areas
  Flood management
  Flood prevention
  Floods
  Hazard mitigation
  Hazards
  Research projects
  Risk management
  Vulnerability assessment > Risk assessment
  Water bodies > Coastal waters > Coastal landforms > Coastal inlets > Estuaries
  Water bodies > Inland waters > Rivers
Author keywords
  Flood risks; Overstromingsrisico's

Abstract
  Overstromingen zijn de meest voorkomende natuurlijke gevaren in Europa waarbij overstromingen van rivieren, en stormvloeden in estuaria en aan de kust vele miljoenen mensen direct bedreigen. Overstromingen veroorzaken veel leed en schade. Bovendien tonen gegevens van verzekeringsmaatschappijen aan dat de financiële gevolgen van overstromingen sinds 1990 aanzienlijk zijn toegenomen.

  Het Europese parlement en de Europese Raad zijn het in april 2007 eens geworden over de formulering van een nieuwe Europese richtlijn met betrekking tot de beoordeling en het beheer van overstromingsrisico’s. Het Geïntegreerde Project FLOODsite is één van de Europese acties die deze richtlijn ondersteunen.

  FLOODsite houdt zich bezig met de fysische, milieutechnische, ecologische en socio-economische aspecten van overstromingen van rivieren, in estuaria en uit zee. Het beschouwt overstromingsrisico als een combinatie van bronnen van gevaar, het verloop van de gebeurtenis en de gevolgen van overstromingen voor de betrokkenen – mensen, bezittingen en het milieu.

  Overstromingsrisicobeheer is een proces dat de volgende begrippen omvat:

  voorkomen in de fase vóór de overstroming,

  maatregelen om de risico’s af te wenden en

  het creëren van bewustwording met betrekking tot het voorbereid zijn op overstromingen,

  gepaard gaande met overstomingsbeheersmaatregelen tijdens en direct na een gebeurtenis.

  Overstromingen zijn vaak grensoverschrijdend en onderzoek ten behoeve van overstromingsrisicobeheer is dat ook. Ons onderzoek naar bovenstaande onderwerpen wordt geïntegreerd met behulp van beslissingsondersteunende systemen, de schatting van onzekerheden en toepassing op proefgebieden zowel in rivieren, estuaria en kustgebieden in België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

  FLOODsite probeert de toepassing van de geproduceerde vooruitgang in kennis zo actief mogelijk te bevorderen door het geven van hulp aan professionals, publieksinformatie en het produceren van onderwijsmateriaal.

  FLOODsite is een zogenaamd “Geïntegreerd Project” in het prioritair thematisch gebied „Duurzame ontwikkeling, veranderingen op wereldschaal en ecosystemen”; subprioriteit „Veranderingen op wereldschaal en ecosysteme van het zesde kaderprogramma van de Europese Commissie. Het is in 2004 begonnen en zal in 2009 worden afgerond. Het FLOODsite consortium bestaat uit 37 vooraanstaande Europese onderzoekinstituten en universiteiten. In het project zijn beheerders, onderzoekers en praktijkmensen actief. Zij komen van overheidsinstanties, onderzoekorganisaties en bedrijfsleven, allen gespecialiseerd in verschillende aspecten van overstromingsrisicobeheer.


Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top 
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ, voor meer informatie contacteer .