nieuwe zoekopdracht
[ meld een fout in dit record ] Print deze pagina

North Sea Pelagics vzw
www.northseapelagics.be/Abstract:
North Sea Pelagics neemt de organisatie van eendagstrips in het Belgische deel van de Noordzee op zich. Hierbij gaan we op zoek naar dolfijnen en andere zeezoogdieren en bieden we het brede publiek een uitgelezen kans om kennis te maken met deze dieren dicht bij huis. De trips georganiseerd door North Sea Pelagics, biedt het publiek ook de kans om zeevogels van kortbij in hun natuurlijk milieu te observeren. Heel wat zeevogels komen rond het schip hangen in de hoop er wat voedsel te vinden, en stelen er op geregelde tijdstippen de show.

Zowel vertrek- als aankomstlocatie zijn gelegen in de in de haven van Oostende. In 2009 gaat North Sea Pelagics letterlijk en figuurlijk in zee met de ‘Albatros’, gelegen aan de Hendrik Baelskaai (Oostende). Dit schip kan aan hogere snelheid varen, zodat goede gebieden op zee vlugger bereikt worden.

De exacte route die wordt afgelegd hangt af van weersomstandigheden, waarnemingen van zeezoogdieren en -vogels in voorgaande weken en waarnemingen gedurende de trip zelf. De duur van de tocht op zee bedraagt 8 à 10 uren, waarin een afstand van ca. 150km wordt afgelegd.

North Sea Pelagics biedt een kans om dolfijn(achtig)en waar te nemen, maar kan de waarneming van zeezoogdieren niet garanderen. Weersomstandigheden spelen een belangrijke rol en kunnen roet in het eten gooien. Dolfijnen en bruinvissen laten zich opmerken door hun rugvin wanneer zij boven water komen, maar golven (die ontstaan door wind) bemoeilijken echter het waarnemen/ontdekken van deze rugvinnen. De ideale weersomstandigheden zijn dan ook zonnig en quasi windstil weer. Alleen is deze combinatie niet op bestelling verkrijgbaar. De leden van North Sea Pelagics organiseren niet enkel de trip, ze speuren ook voortdurend de horizon af om dolfijnachtigen en vogels te vinden en aan het publiek te tonen.

Tijdens de trips komen vaak behoorlijke aantallen zeevogels vlakbij het schip hangen. Jan-van-Genten die naast het schip beginnen te duiken vormen een schitterend tafereel, een buitenkans voor fotografen.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top 
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ, voor meer informatie contacteer .